Godišnjica firme Energy -Mi volimo Kakanj


Pod sloganom „Mi volimo Kakanj“, danas, na Dan državnosti BiH, uposlenici firme Kakanj Petrol i Energy Kakanj obilježavaju Dan državnosti i godišnjicu rada solarne elektrane Energy Kakanj.

Ovo je prilika da se vratimo malo unatrag i podsjetimo na dane nastanka firme Energy i firme Kakanj Petrol.
U nastojanju da firma Kakanj Petrol, čiji je vlasnik i lider menadžer, Ferid Čaluk, pokrene nešto inovativno i okrene se obnovljivim izvorima energije osnovana je firma Energy, kao prva solarna elektrana na području Zeničko-dobojskog kantona.

Postupak osnivanja i dobijanja potrebnih dozvola je trajao prilično dugo. Upornost i želja da se Kakanj i njegova okolina razvijaju u skladu sa principima održivog i za stanovnike korisnog okruženja sve te godine čekanja nisu bile kočnica ostvarenju konačnog cilja. Elektrana je izgrađena, puštena u rad i u proteklih godinu dana Energy je proizvela značajnu količinu MWh električne energije. Ono što je najznačajnije takva proizvodnja nije naštetila ionako zagađanoj sredini. Naprotiv, svojim radom je smanjila emisiju ugljen dioksida (CO2) u atmosferi za oko 130 tona.

U toku prve godine rada solarne elektrane i jedanaest godina rada Kakanj Petrola bilo je puno vrijednog, teškog i odgovornog rada u kojem poslovni rezultat jeste bio cilj, ali nikada na štetu okoline i lokalne zajdnice.

Kakanj Petrol je počeo sa radom, izgradnjom i otvaranjem benzinske pumpe u Kaknju. Istu djelatnost je proširio izgradnjom druge benzinske pumpe u Bjelavićima i masovnim snabdjevanjem gorivom kompanija koje su radile i rade na izgradnji koridora Vc, na svim dionicama od Kaknja i Podlugova, do Tarčina, Sarajeva, Ljubuškog, Zenice i Odžaka.

gorivokoridorSnabdjevanje gorivom izvođača radova na koridoru Vc Od Kakanj i Podlugova do Sarajeva, Tarčina, Ljubuškog, Zenice i Odžaka

Uvođenjem pratećih djelatnosti trgovačkih marketa, kafeterija i samouslužnih praonica uspješno je izvršena modernizacija benzinskih pumpi.

Kao što solarna elektrana znači razvoj u skladu sa principima čiste i zdrave energije iz obnovljivih izvora, od koje koristi ima zajednica i svaki građanin, tako i Kakanj Petrol svakim razvojnim iskorakom nastoji olakšati i podići kvalitet života u svome okruženju.

Dosljedno primjenjujući slogan „Mi volimo Kakanj“ i brigu o sredini u kojoj živimo, Kakanj Petrol je lijep gest učinio i 2014. godine. Dio poslovnog prostora u Bjelavićima ustupljen je Domu zdravlja Kakanj gdje je otvorena savremena ambulanta porodične medicine. Mještani Bjelavića već dvije godine ne moraju odlaziti u udaljene ambulante, već zdrvstvene usluge, zahvaljujući Kakanj Petrolu ostvaruju u svojoj mjesnoj zajednici.

ambulantabjelaviciAmbulanta u okviru objekata KakanjPetrola u Bjelavićima

U svim ovim godinama Kakanj Petrol je usmjerio niz sponzorskih i donatorskih sredstava u kakanjske kulturno umjetničke događaje, sportske klubove i akcije humanosti. I na taj način ova firma stanovnicima Kaknja i korisnicima svojih usluga uzvraća na povjerenju i nastoji dati svoj doprinos kakanjskoj društvenoj nadgradnji.
Kakanj Petrol ne bi bio to što jeste da iz godine u godinu ne čini još više i još bolje.

Ova 2016. godina obilježena je kupovinom poslovnog prostora, svim Kakanjcima poznate zgrade, pod nazivom „Penzionerska“. Objekat je kupljen na licitaciji Fonda za penziono osiguranje, u devastiranom i zapuštenom stanju. Bila je to ružna i neprimjerena slika u strogom centru Kaknja.

penzinnovoZgrada “Penzinerska” tokom rekonstrukcije

Ova 2016. godina obilježena je kupovinom poslovnog prostora, svim Kakanjcima poznate zgrade, pod nazivom „Penzionerska“. Objekat je kupljen na licitaciji Fonda za penziono osiguranje, u devastiranom i zapuštenom stanju. Bila je to ružna i neprimjerena slika u strogom centru Kaknja.

Novi poslovni objekat u Kaknju se priprema za funkcionalnu upotrebu i stavljanje građanima na raspolaganje. Tako u Kakanj Petrolu praktično žive i dokazuju da slogan „Mi volimo Kakanj“, nije samo slogan. To je misija ove firme koja na Dan državnosti BiH ne obilježava samo godišnjicu solarne elektrane, već dokazuje ljubav prema gradu i domovini kroz lokalpatriotizam na djelu i u korist Kaknja i Kakanjaca, naravno, uz punu podršku naših kupaca i poslovnih partnera kojima želimo sretan Dan državnosti BiH kao i svim stanovnicima opštine Kakanj.

Share this post